A nemzet napszámosai : a kárpátaljai magyar oktatás 1944–1953 között - Bagu, Balázs (Iskolakultúra, 2006)
A Saint Germain-en-Laye-ben 1919. szeptember 19-én megkötött békeszerződés alapján Kárpátalja Csehszlovákia része lett. Az itt élő magyarságot sokkolta, a bódultság állapotába sodorta. Nem voltak kulturális központjaink. Kultúránk Budapest-centrikus volt, így oktatásunk is.