Platonov gépzongorára : Csehov és Mihalkov - Várady, Zsuzsa (Iskolakultúra, 2006)
Ascher Tamás színházi ,Platonov’-rendezése és Nyikita Mihalkov ,Etűdök gépzongorára’ című filmje egyaránt Csehov első, címnélküli, legtöbbször ,Platonov’-ként emlegetett színdarabjára épül. Az előbbi lényegében hű adaptáció, míg az utóbbinak a dráma csupán inspirációként szolgált.