Húzd meg, ereszd meg... : válogatás a magyarországi mozgalompedagógia dokumentumaiból - Trencsényi, Imre (Iskolakultúra, 2006)
„Ujjunk begyéből vér serken ki”, bárhol lapozunk bele a magyar gyermek- és ifjúsági szervezetek, mozgalmak történetébe. Néhány dokumentumsor elolvasása után még az a Murphy-törvény is belénk villan, hogy „ami elromolhat, az el is romlik”. Aztán ismét Ady-sóhajtás jut eszünkbe: „minden más táján a világnak…”