A sport, a fizikai aktivitás és a „zöld attitűdök” kapcsolatának vizsgálata különböző egyetemi képzésekben részt vevő hallgatók körében - Moravecz, Marianna; Baraksó, Eszter; Kovács, Karolina Eszter; Sikolya-Kertész, Kinga (Iskolakultúra, 2025)
Az ENSZ Agenda 2030 keretrendszere rámutat a sport szerepére a fenntartható fejlődés szempontjából olyan területeken, mint az egészséges életmód, a jóllét, a minőségi oktatás, a nemek-nemzetek közötti egyenlőség és a békés társadalom. Így az Agenda 2030 célkitűzései megegyeznek az olimpia céljaival. A NOB holisztikus szemlélete a 2024-es párizsi olimpiai játékokon a környezeti tényezőkön túl a sportolók mentális jóllétének fenntarthatóságában is megmutatkozott. Kutatásunk fő célkitűzése, hogy feltérképezzük a zöld attitűdök és a sport szerepét a hátrányos helyzetű Észak-Alföld régióban élő Z generációs, 18 és 29 év közötti egyetemi hallgatók fenntartható szokásainak gyakorlatában. Három jól elkülöníthető szakot vizsgáltunk: sport (N = 170), pedagógus (de nem testnevelő) (N = 176) és műszaki-agrár (N = 170) szakos hallgatókat. A kérdőív összes elemszáma 509 fő (N = 509) volt. Az adatok elemzését SPSS Statistics 25.0 programmal végeztük. Első három hipotézisünkre nézve a kutatott Z generáció negatív jövőképe alapján rámutatunk a „semleges spillover” jelenségére. Ez egyezést mutat Lenzi és munkatársai (2023) eredményeivel, ami jelzi a mai fiatal egyetemista generáció bizonytalan életkörülményeit. Vizsgálatunk nóvumának tekinthető a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban elkészített olimpiai kérdéskörből főkomponens-analízis segítségével kapott két új változó, melyek az „olimpiai zöld”, valamint az „olimpiai társadalmi” érték elnevezést kapták. Általuk mutatunk rá a világszintű sportesemények hatásának pozitív „spillover” szerepére, mely kihat az egyetemisták mentális jóllét iránti fenntarthatósági attitűdjeire, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a sport a fenntarthatósági oktatás eszközévé váljon, különösen a fiatalabb generációk körében. A fizikális és mentális jóllét a vizsgált Z generáció életében meghatározó, ami szaktól, nemtől és társadalmi szinttől függetlenül is megerősíti témánk relevanciáját. Mivel ez a generáció a média világában szocializálódott, így a világhálónak központi szerepe lehet akár az ökotudatos sporteseményekbe való bevonódás szempontjából is.