A Peace Education (békével nevelés) nemzetközi diskurzusa és lehetséges kapcsolódási pontjai a hazai neveléstudományi megközelítésekhez - Arató, Ferenc; Bodnár, Barbara Anita (Iskolakultúra, 2025)
A Peace Education (békével nevelés) több mint fél évszázada gazdagítja a neveléstudományt kritikai és rendszerszemléleti megközelítéseivel. Központi felismerése, hogy az oktatás nem csupán a konfliktuskezelésben, hanem a rendszerszintű erőszak felszámolásában és a társadalmi struktúrák átalakításában is szerepet játszhat. A tanulmány célja a nemzetközi kritikai szemlélet bemutatása, valamint hazai diskurzusban való megjelenésének vizsgálata. Érvel a „békével nevelés” fordítás használata mellett, amely jobban tükrözi a fogalom kritikai és strukturális dimenzióit. A szerzők által végzett fókuszált szakirodalmi áttekintés feltárta, hogy a hazai diskurzusban alig jelennek meg a nemzetközi kritikai megközelítések és strukturális kérdések. Ez indokolja a nemzetközi kritikai perspektívák beemelését, amelyek hozzájárulhatnak a békével nevelés elterjedéséhez, hazai kontextusának kibontakozásához és pedagógiai integrációjához. A tanulmány ennek alapján arra vállalkozik, hogy a hazai diskurzus feltárt hiányosságait a nemzetközi elmélet kritikai pontjaival egészítse ki, kijelölve a lehetséges kapcsolódási területeket.