Az idő szerepe Az ember tragédiájában - S. Varga, Pál (Iskolakultúra, 2024)
Aligha kell bizonyítani, hogy az időnek kulcsszerepe van Az ember tragédiájában; elég, ha Ádám harmadik színben tett kijelentésére gondolunk: „Arasznyi lét, mi sietésre int”.1 Az alábbi elemzés abból indul ki, hogy a Tragédia – amint azt Bécsy Tamás egykoron kimutatta – kétszintes dráma, s azt kívánja bemutatni, hogy a két szint idődimenziója más és más, s az idő szerepének ugyanúgy e két dimenzió találkozása a lényege, mint ahogy a cselekménynek a két szint (Bécsy Tamás kifejezésével) „egymásbanlevése”, kölcsönhatása (Bécsy, 1973).