Multimédia alkalmazása a gyakorlati kompetenciák fejlesztésében: szaknyelvoktatás az NKE Rendészettudományi Kar Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátusán - Barnucz, Nóra; Borszéki Judit, Borszéki Judit; Dominek, Dalma Lilla (Iskolakultúra, 2025)
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) Rendészettudományi Kar Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátusán folyó oktatás alapvető feladata a gyakorlati szaknyelvi kompetenciák fejlesztése. A tanulmány bemutatja a Lektorátuson folyó szaknyelvoktatást az utóbbi évtizedekben meghatározó körülményeket. A Lektorátus tanárai felismerték, hogy a különböző rendészeti ágak angol szaknyelvi programjainak és tananyagainak kidolgozásához elengedhetetlen a korszerű szükségletelemzési módszerek alkalmazása. A szerzők ismertetik, hogy ezek segítségével hogyan történt a határrendészeti és vámigazgatási szaknyelvi kompetenciák meghatározása a KER Szakmai Profil adaptált változata alapján, mely eredmények közvetlenül a tananyagfejlesztést alapozták meg. A tanulmány másik célja a konstruktivista pedagógia és a flow-alapú tanulás elméleti hátterének áttekintése, valamint azon oktatás-módszertani modellek bemutatása, melyek indokolják a módszertani paradigmaváltás szükségességét a köz- és felsőoktatásban egyaránt, majd a szaknyelvi kompetenciák fejlesztéséhez alkalmazható digitális megoldások hasznosíthatóságára hívja fel a figyelmet az élménypedagógia megteremtésének hátterében. Rámutatunk a digitális megoldások hasznosíthatóságára a szaknyelvi kompetenciák fejlesztésében és az élménypedagógia megteremtésében, explicit módon összekapcsolva ezen elméleti alapokat a gyakorlati tananyagfejlesztés lépéseivel és az alkalmazott módszerekkel. Az eredmények bemutatása részletessége miatt modellként szolgálhat tananyagfejlesztő kollégáknak.