Ellentétek, ármányok, lidércek: Tankönyvi narratívák Madách Imréről és Fráter Erzsébetről - Rétfalvi P., Zsófia (Iskolakultúra, 2024)
A hazai tankönyveknek már a magyar nyelvű irodalomoktatás kezdeteitől fontos részét képezik az alkotói portrék. A szerzők karakterformálásához azonban gyakran olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek nagymértékben leegyszerűsítik jellemüket és az összetett életrajzi eseményeket. A tanulmány Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet jellemrajzai alapján vet fel kérdéseket, feltárva a róluk szóló tankönyvi állítások forrásait és ellentmondásait.