A balatonfűzfői Nitrokémia az amerikai hírszerzés célkeresztjében - Somogyvári, Lajos (Iskolakultúra, 2024)
A hidegháborús USA-hírszerzés dokumentumai ma már bárki számára hozzáférhetőek online a CIA oldalán – természetesen a titkosítás alóli feloldás protokollja, valamint a nemzetbiztonsági és személyi vonatkozások korlátai határt szabnak érdeklődésünknek. Tanulmányom azt mutatja be, hogy Balatonfűzfőt és az amerikai adminisztráció számára elsősorban fontos Nitrokémiát hogyan látta a CIA az ötvenes években: milyen információkat tudhattak Washingtonban egy Vasfüggöny mögötti magyar településről, ezek az adatok honnan származtak, és hogyan interpretálták őket. Sajátos mentális térkép rajzolódik így ki a szemünk előtt: helyek, személyek és az ezekhez társuló lehetséges jelentések. Mindezt a közösségi/nyilvános történelem (common/ public history) kurrens trendje által újra előtérbe helyezett módszertani kezdeményezésekkel ötvöztem, vagyis felhasználtam a helyi tudásanyagot, történeteket az írás folyamatában – az így létrejött narratíva természetesen újraírható, felhasználható a lokális történelem továbbépítésében.