Digitális forradalom a társadalomtudományban.: A mesterséges intelligencia alkalmazása és korlátai - Fekete, Szabolcs (Iskolakultúra, 2024)
A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás (ML) gyors fejlődése a társadalomtudományokat sem hagyja érintetlenül. Ez a tanulmány rövid áttekintést kíván nyújtani a mesterséges intelligencia társadalomtudományi kutatásokban való alkalmazásáról. Röviden ismerteti a különböző MI-algoritmusokat, azok előnyeit és hátrányait, kiemelve azokat a kulcsfontosságú szempontokat (mint például az átláthatóság, előrejelző képesség, skálázhatóság, robusztusság és értelmezhetőség), amelyek meghatározzák a MI hasznosságát és hatékonyságát a kutatási feladatokban. A cikk arra ösztönzi a kutatókat, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásakor gondosan mérlegeljék ezeket a tényezőket, hangsúlyozva a technológia felelősségteljes alkalmazásának fontosságát a társadalomtudományi kutatásban. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási eszközök csak akkor használhatók ki teljes mértékben, ha ezeket a szempontokat megfelelően figyelembe veszik és integrálják a kutatási folyamatokba.