A zenetanárrá válás motivációs összetevői - Szabó, Norbert; Földi, Fanni; Józsa, Krisztián (Iskolakultúra, 2023)
A zenetanítás speciális helyet foglal el a magyar közoktatásban. A hangszertanulással és a hangszert oktató pedagógusokkal eddig kevés hazai vizsgálat foglalkozott. Tanulmányunk célja, hogy feltárja a hangszeres zenetanári pálya iránti elköteleződés összetett jellegét. Interjút készítettünk kilenc zenetanár szakos hallgatóval és hat már gyakorlott, hangszeres zenét tanító pedagógussal. Az interjúk elemzése megmutatja, hogy a tanárrá válás, a hangszertanulás és hangszerválasztás iránti döntések meghozatala mögött számos tényező áll, a belső ösztönzők mellett az egyik legmeghatározóbb a család, a szülők hatása. Különbség mutatkozik meg a már pályán lévő tanárok és a tanárjelöltek pályaválasztási preferenciáiban.