Olvasási kedv és kánonok a digitális korban: Gondolatok Hansági Ágnes Láthatatlan limesek című tanulmánygyűjteményéről - Iványi-Szabó, Rita (Iskolakultúra, 2019)
A mai magyartanítás szakmai diskurzusát hosszú ideje az a kérdés határozza meg, hogyan lehet a kánonközvetítés, műveltségközvetítés elvárt feladatát az olvasóvá nevelés létfontosságú céljával összeegyeztetni. Arató László (2017. 80–81.) így fogalmaz: „Hagyományosan egyfelől a műveltségközvetítést, kánonközvetítést, másfelől az olvasóvá nevelést tekintjük az irodalomtanítás feladatának. […] A kánonközvetítés és az olvasóvá nevelés azonban a gyakorlatban mindinkább ellentétbe kerül egymással, hiszen a sok kanonizált mű tanítása akár el is veheti a kedvet az olvasástól, különösen, ha ezek feldolgozásának időzítése, kontextusa és módja elsősorban az irodalomtörténeti kronológiát és nem a diákbefogadó érdeklődését, érettségét, motivációját veszi figyelembe.” Hansági Ágnes (2018). Láthatatlan limesek. Határjelenségek az irodalomban. Tempevölgy könyvek 30. Balatonfüred: Balatonfüred Városért Közalapítvány.