Három magyar a Balti-tengernél: A Balti-tenger és Gdańsk Somlyó György, Pethő Tibor és Ruffy Péter szemével - Marcin, Grad (Iskolakultúra, 2019)
A második világháború utáni korszakban a magyar írók és újságírók Lengyelország iránti érdeklődésének jó bizonyítéka néhány lengyelországi útirajz vagy riportkönyv: Visztula sellője Somlyó Györgytől (1954), A Kárpátoktól a Balti-tengerig Pethő Tibor tollából (1956), valamint Varsói hajnal. Lengyelországi útiélmények Ruffy Pétertől (1961). A jelen tanulmány célja bemutatni, hogy a fentebb említett három magyar szerző hogyan látja a Balti-tengert és ennek az új szocialista Lengyelország életében betöltött szerepét, milyen hatást gyakoroltak rájuk a lengyel tengerparti városok, elsősorban a gazdag és viharos múltú Gdańsk.