Hallgatói lemorzsolódás a felsőoktatásban: elméleti, magyarázati utak és kutatási eredmények összefoglalása - Miskolczi, Péter; Bársony, Fanni; Király, Gábor (Iskolakultúra, 2018)
A hallgatói lemorzsolódás olyan probléma, amely különböző mértékben minden felsőoktatási intézményt érint, épp ezért a jelenség mögött meghúzódó okok feltárása és a lehetséges megoldások keresése minden felsőoktatási szereplő érdeke. Mivel a jelenség nemzetközi viszonylatban is általános, világszerte számos kutatás igyekezett és igyekszik napjainkban is feltárni, mi áll a hallgatók korai intézményelhagyásának hátterében. Mint ahogy maga a lemorzsolódás jelensége, az okok is összetettek és interdiszciplináris megközelítést igényelnek. Néhány fontosabb külföldi és hazai irodalmat áttekintve tanulmányunkban arra törekszünk, hogy összefoglaljuk a lemorzsolódás okainak főbb elméleteit, majd a gazdasági, szociológiai, pedagógiai és pszichológiai, intézményi magyarázatok bemutatása után áttekintünk néhány olyan beavatkozási lehetőséget, amelyek az empirikus eredmények alapján alkalmasnak tűnnek a felsőoktatási lemorzsolódás visszaszorítására.