Kompozíció és orális nyelvhasználat összefüggései az Esti Kornél kalandjai szövegében - Gintli, Tibor (Iskolakultúra, 2018)
„Kosztolányi egyik legtöbbet elemzett műve az Esti-novellaciklus, s talán ennek értelmezéseiben figyelhetők meg a legnagyobb szélsőségek is. S minthogy nyíltan ars poetika-jellegű alkotásról van szó, az interpretáció szükségképpen a Kosztolányi-műforma, írásmód kérdéseit érinti.” (Szitár, 2000: 193)