Hogyan vált Izrael tengeri hatalommá? - Kalmár, Zoltán (Iskolakultúra, 2016)
Korunkban a tengeri hatalom domináns eszközei a tengeralattjárók. A nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas cirkálórakétákkal felszerelt tengeralattjárók bármikor képesek végső csapást mérni ellenséges területre. Az izraeli haditengerészet tengeralattjáró-flottája az egyik legnagyobb és legjelentősebb a Közel-Keleten. A tanulmány Izrael tengeralattjáró-flottájának fejlődését elemzi az 1950-es évek végétől napjainkig, és arra a kérdésre is választ keres, hogy milyen szerepet tölt be a tengeralattjáró-flotta az izraeli biztonsági stratégiákban.