Tanító a ködből - Mizera, Tamás (Iskolakultúra, 2016)
Mi sem természetesebb annál, hogy a magyarországi művelődéstörténet homlokterében tevékenykedő kutatók a kezüket nyújtják az elődök múltba vesző alakja felé. Ha elég kitartóan és messzire nyújtózkodnak, egy érintésnyi időre át is élhetik a vágyott szellemi nagyság életének, tevékenységeinek egy töredékét. Megihlető pillanat. Azonban végigjárni valaki útját, más minőség: a kutató a követett életmű darabjaiból a sajátját is építi, átmentve a szellemet a jelenkor diskurzusába. Ezt az utat járja Verók Attila, aki közel 15 éves kutatómunka után vállalkozott arra, hogy az erdélyi szász polihisztor, Martin Schmeizel életével és munkásságával kapcsolatos eredményeit összegezze, és monográfia formájában tárja a hazai tudományos közösség elé.