Kelle Antal ArtFormer sakkjátéka mint modern népmese - Mayer, Erzsébet (Iskolakultúra, 2016)
Kelle Antalról tudjuk, hogy sokoldalú és nem szokványos alakja a magyar művészi életnek. Különösségei közé tartozik, hogy nem csupán a tárgyakat, a természet jelenségeit, hanem az embereket is kellő alázattal figyeli. Valóban a világra figyelés a léte lényege. Tudja, hogy milyen komoly gondot okoz a kommunikációs képességek elcsenevészesedése. Azt is tudja, milyen komoly veszteséggel jár, ha az ember nem veszi számításba azokat a körülményeket – beleértve embertársait is –, amelyek, akik életközegének részei és részesei. A művész mindennek enyhítésére talált ki olyan műtárgyakat, melyek segítségével, a velük való kapcsolatba lépéssel korrigálhatjuk fogyatékosságainkat. Például van egy olyan madáremberpárja, melynek mozgását együtt és külön-külön is maga a néző irányíthatja.