Pascali antropológia - Olláry-Knoll, Ildikó (Iskolakultúra, 2016)
„Pascal a legkevésbé kedvelt francia filozófus: egyesek nem bocsátják meg neki, hogy ő egy keresztény gondolkodó, mások pedig a racionalista és pozitivista tradíció nevében komolyan elítélik Descartes filozófiájával való szembehelyezkedését” (Brun, 1992, 3. o.).1 Mégis, Pascal sokszínű, ragyogó géniusza mindenkinek imponál. Ám többféle területen jelentkező tehetsége néha akadályt képez alkotásának megragadásában: Pascal, a tudós, az író, a filozófus, a teológus, a hívő, a misztikus… Melyik hát az igazi Pascal? (ld. Compte-Sponville, 1997)