Kifektetés az emberi tőkéből - Mátrai, Zsuzsa (Iskolakultúra, 2016)
A címet nézve azonnal feltűnik, hogy míg az ’emberi tőke’ megszokott fogalom a társadalomtudományokban, addig a ’kifektetés’ szokatlan, ez esetben szándékolt kontrapunktja a befektetésnek. A kettő összehozása persze mindenképpen magyarázatra szorul. Amikor még a „befektetés az emberi tőkébe” témájával foglalkoztam, hagyományosan a pedagógiai és az oktatás-gazdaságtani megközelítést tekintettem kiindulópontnak. Lássuk, mire jutottam!