Egymás szemében - András, Ferenc (Iskolakultúra, 2016)
Megérteni a másikat, eligazodni a pergő hétköznapokban – folyamatosan előttünk álló kihívás. Sőt, a helyes értelmezés, a félreértések kiküszöbölésének igénye át- meg átszövi nemcsak a valóságos világot, hanem az ember által teremtettet szintúgy. A ponyvától a klasszikus művekig számtalan irodalmi alkotás építi bonyodalmait a tévedések játékára, különféle bűnügyek, rejtélyek kibogozására. A szereplők jellemét markánsan meghatározza a jelek és jelentések olvasásának képessége, legyen az erdei-vadászos, mesebeli nyomolvasás, vagy az emberek tetteinek, szavainak, titkos üzeneteinek értő kezelése. Aki könnyen félrevezethető, aki nem tudja megkülönböztetni a látszatot és a valóságot – nos, őt a legjobb esetben egy bohókás, szimpatikus alakként értékeljük, de legbelül mindannyian tudjuk, hogy bizony csak egy sajnálatra méltó, örök balek lehet.