A szabad művészetektől az új tudományok házáig - Janek, Noémi (Iskolakultúra, 2015)
Az európai egyetemek története (1230–1700) című könyv szerzője, Mikonya György arra a feladatra vállalkozott, hogy az európai egyetemek évszázadokon átívelő történetét mutassa be. E kötet középpontjában ugyan a középkor időszaka áll, ám a téma előzményeként említhető, gazdag hagyományokkal rendelkező ókori kultúra is szerepet kap, végezetül a felvilágosodás eszmei előzményeit is felvázolja röviden a kötet. Az előzmények, valamint az azt követő időszak változásainak bemutatása keretet ad a könyv fő részének, egyben utat is nyitva a későbbi folytatáshoz.