Oktatás, foglalkoztatás, szegénység és társadalmi kirekesztés Magyarországon a válság után - Laczi, Renáta; Pelle, Anita; Tabajdi, Gabriella; Végh, Marcell Zoltán (Iskolakultúra, 2015)
Magyarország a 2008-as pénzügyi-gazdasági válságot megelőzően – a legtöbb gazdasági és társadalmi mutatót tekintve – felzárkózást mutatott az Európai Unió átlagához, azonban a válság – nem csak Magyarországon – megtörte ezt a trendet. Emellett az ország EU-tagsága kezdete óta állt az EU túlzotthiány-eljárása alatt, így az országnak a válság kitörését követő években, közpénzből történő válságkezelés helyett – az EU-tagállamok többségétől eltérően –, költségvetési konszolidációt kellett végrehajtania. 2014-re az körvonalazódott, hogy a magyar válságkezelés hiányát maga a társadalom fizette meg: a közpénzügyi adatok helyreállásával párhuzamosan drámaian romlott a társadalmi mutatók többsége, így a szegénységnek és kirekesztettségnek kitettek aránya is – a kelet-közép-európai régió viszonylatában is.