A pályaválasztás rendszerelméleti nézőpontból - Olteanu, Lucián Líviusz (Iskolakultúra, 2015)
Számos pályafejlődéssel foglalkozó tanulmány a pályaválasztással kapcsolatos döntésképtelenséget – a hivatásválasztással kapcsolatos döntéshozási képesség hiányát – az interperszonális és intraperszonális folyamatokkal hozza összefüggésbe. A rendszerelmélet segíthet fényt deríteni az ezen kapcsolatok mögött meghúzódó folyamatokra. A Rendszerelméleti Keretnek (System Theory Framework, STF) két alrendszere van: a kontextuális rendszer (pl. szülők, baráti társaság) és az individuális rendszer. Ez a komponens azonosítja be az egyén és a kontextus között, valamint ezeken belül lejátszódott folyamatok visszatérő interakciójának jelenlétét. Az eddigi kutatásokon alapuló tudás, mely megmutatja, hogy a szülőkhöz, testvérekhez és kortársakhoz fűződő viszony hogyan befolyásolja azt, hogy az adott személy miként hozza meg pályaválasztással kapcsolatos döntését, valamint hogy mennyire tart ki e döntése mellett, segítségére lehet a tanácsadóknak abban, hogy megtervezzék a pályatervezést célzó intervenciót