Misztifikációk : értelmezések szövegek, képek és testek határán - Németh, Zoltán (Iskolakultúra, 2015)
Az álnévhasználatnak és a névtelenségnek rengeteg eltérő okát és célját lehet felsorolni, a rejtőzködéstől az általános társadalmi gyakorlatig, a tudatos misztifikációtól a nemi kiszolgáltatottság eseteiig. Az időben és térben elkülönülő álnévhasználat és/vagy anonimitás éppen ezért általános jellegzetességeket éppúgy megjelenít, mint specifikus egyéni és társadalmi érdekeket. Ráadásul az álnevességnek és névtelenségnek nemcsak szépirodalmi eseteit tudjuk megemlíteni, a hétköznapi gyakorlatot éppúgy áthatja, mint a művészeti élet egészét, kapcsolódva akár a plágium, az álhír, a fake, a hoax stb. jelenségeihez.