Olaszliszkától a Népművelési Intézetig, és még azon túl: néptánccal a gyermekek lelkéig és lelkéért - Kovács, Henrik (Iskolakultúra, 2015)
Bura Ibolya a kötet alcímét – Keszler Mária életútja és írásai – még egy mondattal pontosítja: Dokumentumok a néptáncmozgalom hőskorából. Mindezek után kétségünk sem férhet a munka hiánypótló mivoltához. Sándor Ildikó és Trencsényi László lektorok az Előszóban ki is emelik, hogy a kötetben Keszler Mária életútját végigkövetve számtalan, eddig ismeretlen dokumentummal, adattal bővül a néptáncmozgalom kezdeti szakaszának ismeretanyaga. A forrásdokmentumok megismerésén túl a kötet megfelelő mértékű személyes hangneme és a tény, hogy a válogatás egyben Keszler Mária 90. születésnapi köszöntője is, igen emberközelivé és olvasmányossá teszi azt.