Történeti mintázatok az északi Balaton-térség mai magyar népessége környezeti attitűdjeiben - Kovács, Kálmán Árpád (Iskolakultúra, 2014)
A humánökológia és a környezettörténet tudományai egyértelműen az értékelvű, értékalapú tudományosság körébe sorolhatóak, mely nemcsak feltárni, hanem formálni is igyekszik az embereknek a természettel és környezettel kapcsolatos attitűdjeit (Takács-Sánta, 2008, 21–24. o.). Takács-Sánta András a környezeti érzékenység közpolitikai és az attitűdelméleten alapuló elméleti megközelítés közül az utóbbi mellett teszi le a voksát, a környezeti érzékenységet egyfajta környezeti attitűdnek tekinti.