Éghajlatváltozás erdőn, mezőn: a vadon élő állatok kutatásának tanulságai - Pipoly, Ivett; Preiszner, Bálint; Seress, Gábor; Vincze, Ernő; Liker, András (Iskolakultúra, 2014)
Az élőlények környezetének klimatikus viszonyai a legfontosabb ökológiai tényezők közé tartoznak, amelyek meghatározzák az állatok és növények éves életciklusát, befolyásolják a populációkat alkotó egyedek szaporodási és túlélési sikerét, és hosszútávon az életmódban, viselkedési és morfológiai tulajdonságokban megfigyelhető evolúciós változásokat indukálhatnak.