A természetes partszakaszok megőrzésének fontossága - Bakonyi, Krisztina; Hubai, Katalin Eszter; Tóth, Franciska (Iskolakultúra, 2014)
A parti sáv nagyon fontos feladatot lát el a vízi ökoszisztémában. Élőhelyet biztosít számos élőlénynek, részt vesz a víz tápanyagforgalmában, valamint védelmet nyújt a víztest számára. Ugyanakkor az emberi tevékenység következtében számos helyen romlott a tavak minősége. A fokozott használat során jelentősen megváltozott a tavak ökológiája. Sok helyütt kiirtották a part menti vegetációt, hogy szántóföldes művelésre alkalmas területeket alakítsanak ki. Ezen beavatkozások következtében megnőtt a víztestek szennyezése és tápanyagterhelése. Fontos feladattá vált a tóparti ökoszisztéma megfelelő fenntartása. A makrofiták érzékenyen reagálnak a víztestben bekövetkező változásokra, ezért megfelelő indikátorként használhatók. Számos makrofita alapú módszert dolgoztak ki a vizek minősítésére. Hazai alkalmazásban az Integrált Makrofita Minősítési Indexet (IMMI) alkalmazzák, amely megfelelően mutatja a víztestek állapotát, mivel a part menti vegetációt is belefoglalja a minősítésbe.