A Balaton ásványai - Nyirő-Kósa, Ilona (Iskolakultúra, 2014)
A Balaton hazánk egyik legnagyobb természeti kincse, sokoldalú tudományos kutatása a 19. században kezdődött. A Balaton üledékének vizsgálatán keresztül számos ismerethez juthatunk a tóban lezajló folyamatokkal kapcsolatban. A tó sekély, így vízszintje a szabályozás ellenére is érzékenyen reagál a szezonális változásokra s a manapság gyakori időjárási szélsőségekre. A száraz/nedves periódusok befolyásolják a tó vízminőségét, ezáltal az ökoszisztémát. A Balaton üledéke állandó kapcsolatban van az élő szervezetekkel, azonban keveset tudunk az üledék összetevőinek, fizikai, kémiai, ásványtani jellegének változásáról a szélsőséges időjárási elemekkel jellemezhető időszakok között. E tanulmányban az üledékképződés részletes ásványtani vizsgálatával foglalkozunk, különös tekintettel a karbonátásványok tulajdonságaira. Rávilágítunk, hogy a szélsőséges csapadékhelyzetek milyen hatással vannak a vízminőségre s ezen keresztül milyen hatást gyakorolnak az üledékre.