Test – kép – rombolás - Mészáros, Márton (Iskolakultúra, 2014)
Sergiusz Michalski (1990) Das Phänomen Bildersturm: Versuch einer Übersicht című összefoglaló munkájában arra hívja föl a figyelmet, hogy a reformáció idején a képrombolás elhatárolása más hasonló eseményektől önmagában is komoly nehézségeket vethet föl. Michalski munkahipotézisként az alábbi képrombolás-definíciót ajánlja: „A képrombolás a reformációnak egy gyakorlata a vallási témájú képek eltávolítására, demonstratív, csaknem rituális keretek között” Ezen definíció kapcsán nem csupán arra a később elemzendő sajátosságra kell emlékeztetnünk, hogy Michalski kizárólag a képek eltávolításáról beszél (a szobrokról, egyéb vizuális elemekről, például díszes padokról, ablakokról, orgonákról, festett üvegablakokról nem, amelyek a eltávolítására a „képromblások” során gyakran szintén sor került), de arra is, hogy a képrombolás (’Bildersturm’) fogalmát élesen elhatárolja a kis csoportok spontán akcióitól, amelyeket ’Bilderfrevel’-nek (képvéteknek), valamint a békésen, szervezetten zajló eseményektől, amelyet ’Bildentfernung’-nak (képeltávolításnak) nevez.