Vágyszövegek, üres helyek. Erotika és/vagy pornográfia a kortárs prózában - Földes, Györgyi (Iskolakultúra, 2014)
Erotika és pornográfia között igen nehéz különbséget tenni, még ha a kérdésnek meglehetősen nagy szakirodalma is van. Egy túl hivatalos, noha elég pontosnak tűnő ellentétezésről esik szó a BBC Bernard Williams morálfilozófus által vezetett bizottságának dokumentumában, s ennek nem értékelő szempontú kritériumait még azon írások is igyekeznek elismerni, amelyek – egyébként joggal – például a pornográfiát és a művészetet nem tekintik egymást kizáró kategóriáknak.1 itt két egyszerre érvényesülő szempontot vesznek figyelembe: az adott alkotás (1) a hallgatóságban/befogadókban szexuális izgalmat igyekszik kelteni, (2) a szexuális jellegű anyagot (nemi szervek, pozitúrák stb.) explicit módon mutatja meg (Williams, 1982)