A klímaváltozáshoz való viszonyok - Géczi, János (Iskolakultúra, 2013)
A légkör üvegház hatású gázainak növekedése a szakemberek többségének véleménye szerint a jelenlegi bioszféra rendszerére nézve kedvezőtlen klímaváltozáshoz vezet. A bioszféra ökológiai rendszerének tagját, az emberi fajt s annak változatos kultúráját a környezete átalakítása veszélybe sodorja, s tulajdonképpen valamennyi faj evolúciós képessége próbák sorának van kitéve. A Föld környezeti problémái az utóbbi két évszázad emberi tevékenységének következtében eszkalálódtak. Túl azon, hogy az emberi népesség ebben az időben tízszeresére növekedett, a GDP-ben mért gazdasági gyarapodás 128-szoros növekedést mutat (Vida G, 2011. 770). A civilizációs problémák ökológiai problémákkal egyidejűleg jelentkeztek, amelyek veszélyeire egyre gyakrabban figyelmeztetik az emberiséget. „ Antropogén klímaváltozás, növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, olajcsúcs, növekvő élelmiszerárak, csökkenő biodiverzitás, járványok, ózonpajzssérülés, szennyeződés és a Föld ökológiai rendszerének tönkretétele” (Vida G, 2011. 771; Beddoe et al., 2009) egyetlen, kizárólag transzdicliplínárisan értelmezhető okra vezetett vissza: a korlátlan növekedésben hívőek stratégiájára. A környezeti, társadalmi, gazdasági, civilizációs problémák történeti alakzatait összegző térképek előállítása rég befejeződött, s az, amihez az idők folyamán mindig biztonsággal fordult az emberiség, miszerint a saját mentalitásának históriájában keresse meg a cselekvési alternatívákat, most annyiban nyújtott segítséget, hogy rávilágított a szemléletmód változtatásának szükségességére.