A klímaváltozás mint kockázat érzékelése és a megoldásával kapcsolatos attitűdök szakirodalmi vizsgálata - Formádi, Katalin (Iskolakultúra, 2013)
A modernizációs kockázatok (Beck, 1986) a túlzott emberi tevékenység eredményei (például túltáplálkozás, környezetszennyezés) már nem helyi, hanem globális jellegűek (például atomhulladék, klímaváltozás). Az aktuális kockázatérzékelésben és azok rangsorolásában szerepet játszik a média kockázatkommunikációja, az egyén rendelkezésére álló saját és társadalmi tapasztalatok, valamint az e tapasztalatok által is megszűrt aktuális hírek és információk fogják meghatározni. Szorosan kapcsolódik a kockázatokhoz a gazdasági és politikai érdekek és a hitelesség kérdése.