Gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek és fiatalok néhány jellemző iskolai problémája - Rausch, Attila (Iskolakultúra, 2013)
A gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedők tanulmányainak támogatása, társas kapcsolataik fejlődésének segítése az államra hárul, emiatt fontos, hogy e tanulói kör problémáiról pontos ismeretekkel rendelkezzünk. Mindössze néhány hazai kutatás foglalkozik ezzel a témakörrel, és általában hiányzik az a viszonyítási pont, amely alapján értelmezhető lenne, a gyermekvédelmi gondoskodásban élők jellemzői mely pontokon és milyen mértékben térnek el a családban nevelkedőkétől. Kutatásomban a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek és fiatalok néhány jellemzőjét tártam fel az iskolával, iskolai közösséggel és kortárskapcsolatokkal összefüggésben, amelyek egy részét összehasonlítottam reprezentatív országos mérések eredményeivel.