Az ’égből érkezett üzenetek’ szerepe és jelentősége az egyéni írásszokásokban - Fülöp, Zoltán Ottó (Iskolakultúra, 2013)
A dolgozat elkészítésekor hármas cél vezérelt. Egyrészt, hogy bemutassam az égi levelek (’Himmelsbrief’-ek) és a velük rokonságot mutató bajelhárító szent levelek különös ismertetőjegyeit, használatuk módjait és lehetőségeit az egyéni írásszokásokban. Másrészt, hogy feltárjam az „égből alábocsátott” vallási funkciójú szövegek kapcsán az írásban rejlő habitusok, mentalitások alapvető vonásait, melynek jelentőségére már Jean Delumeau is felhívta a figyelmet: „A mentális világ feltárása a bejegyzéseken keresztül beláthatóvá teszi olyan mentalitások [’mentalité’], mint például a félelem [’la peur’] vagy a biztonságérzet [’le sentiment de securité’], a hiedelemrendszer, a kegyességgyakorlás […] működését.” (Tóth, 2006, 419. o.)