Egyetemi élethelyzetek: a kortársi szocializáció dimenziói - Markos, Valéria (Iskolakultúra, 2013)
Az Egyetemi élethelyzetek két kötetben megjelent tanulmányai egy olyan kutatási projekt keretében születtek, melynek célja a debreceni egyetemi hallgatók kortársi szocializációjának vizsgálata. A Campus-lét kutatás 2010 februárjában vette kezdetét, és 2012. december 31-ig tartott. A kutatás megvalósításában a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitikai Tanszékének és a Neveléstudományok Intézetének munkatársai és hallgatói vettek részt. A kutatás Szabó Ildikó professzor vezetésével és az OTKA támogatásával ment végbe. A vizsgálat a nappali tagozatos egyetemisták életformájával, a hallgatók körében kialakult csoportokkal, csoporthatárokkal és csoportkultúrákkal foglalkozik. A kutatás hordereje abban mutatkozik meg, hogy Magyarországon még nem volt példa arra, hogy az ifjúsági kultúra dimenzióit egy város egyetemistáinak csoportvilágában, a csoportszocializáció nézőpontjából, különböző kutatási módszerekkel vizsgálják.