A tanári pályaalkalmasság megítélésének módszerei – egy átgondolt és jól hasznosítható módszertani füzet bemutatása - Czike, Bernadett (Iskolakultúra, 2012)
Örök kérdés, vajon a tanári pálya inkább személyiségtípus vagy inkább képesítés kérdése. Az alkalmasság kifejezés arra utal, hogy bizonyos – az évek során – kialakult személyiségjegyek mindenképpen feltételei a pedagógussá válásnak. Külön vitatott kérdés az, hogy ha el is fogadjuk, hogy egyes, 18 20 éves korra stabilizálódó személyiségjegyek nélkül nem lehet valaki jó pedagógus, vajon hogyan s miképpen tudjuk ezt az úgynevezett alkalmasságot mérni.