Szegedi középiskolások attitűdjei a hazai és nemzetközi szintű politikai-közéleti intézmények iránt - Dancs, Katinka; Kinyó, László (Iskolakultúra, 2012)
A közép-kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltozásokat követően a politika és a közélet különböző intézményei iránti állampolgári bizalom alakulásáról elsősorban a szociológiai kutatások számoltak be, melyek később kiegészültek a felnőttek EU iránti attitűdjeinek vizsgálatával is. A lebonyolított kutatások rámutattak, hogy a felnőttek politikai intézmények iránti viszonyát és EU-val kapcsolatos attitűdjeit leginkább a bizalmatlanság és szkepticizmus jellemzi. Kevesebb információval rendelkezünk viszont arról, hogy (1) különböző életkorú tanulók hogyan viszonyulnak a hazai és nemzetközi szintű közéleti-politikai intézményekhez és szervezetekhez, valamint (2) a tanulók attitűdjeit mely tényezők befolyásolják. Egy szegedi tanulókra kiterjedő kérdőíves vizsgálatban kilencedikes diákok állampolgári attitűdjeinek különböző aspektusait vizsgáltuk (például intézményi bizalom, bevándorlók iránti attitűdök, nők politikai és gazdasági jogai). Jelen tanulmányunkban az intézmények és szervezetek iránti bizalomra vonatkozó eredményeket mutatjuk be.