Esti Kornél és a szójátékok: Költői beszédmód Az orvos gyógyítása című novellában - Érfalvy, Lívia (Iskolakultúra, 2012)
Az Esti Kornél-szövegek többségében – a lírai és prózai művekben egyaránt – az irodalom öntükröző jellege fontos szerepet játszik. Ez azzal is alátámasztható, hogy mind az elbeszélő, mind a címszereplő író/költő, ami a szövegek többségében folyamatosan arra emlékezteti a befogadót, hogy irodalmi szöveget olvas. Különösen igaz ez az eredetileg kötetbe föl nem vett Az orvos gyógyítása című novellára, mely költői témáját tekintve nyelv és poézis határát térképezi föl.