Erdei séta Kozma Tamás professor emeritusszal - Demeter Zayzon, Mária (Iskolakultúra, 2012)
A 2011-es év első hónapjaiban született és ugyanazon év végén könyv alakban megjelent Erdei séta Kozma Tamás visszatekintő önéletírása, széppróza és tényregény. A Debreceni Egyetem tanárát, az Oktatáskutató Intézet korábbi főigazgatóját eddig is a magyarországi társadalomtudomány egyik legjelesebb művelőjeként tartottuk számon. E kötetben a 70 éves professor emeritus, nevelésszociológus, történelem szakos tanár, teológus végzettségű, elhivatott pedagógus íróemberként vállalkozott életútja felmérésére; egész életéről ad számot, születésétől napjainkig. Életének, pályájának tárgyilagos, dokumentatív hűséggel, szépírói igényességgel megírt fejlődésregénye valóságos „életfilm” – miként Kós Károly (1991, 248. o.) fogalmazott hasonló műfajú könyvének megírásakor.