A "nem-tradicionális" hallgató : a nemzetközi szakirodalom tanulságai - Tőzsér, Zoltán (Iskolakultúra, 2012)
A nemzetközi (angol nyelvű) szakirodalomban a "nem-tradicionális" és/vagy "felnőtt hallgatók" témakör vizsgálata nagyjából az 1980-as évekre nyúlik vissza. Ekkor jelentek meg az első olyan publikációk, amelyek az "atipikus hallgatók"-ra irányították a figyelmet, s a téma kutatásának az 1990-es évtized, illetve a 2000-es évek jelentették a nagy korszakát. Ezzel együtt napjainkban is készülnek olyan kutatások, illetve felmérések, amelyek ennek, az első nézésre homogén, valójában azonban nagyon is heterogén társadalmi csoportnak a felsőoktatásba való részvételét tanulmányozzák.