Emlékezés Zsolnai Tanár Úrra : Tanár Úr mint személyiség - Burián, Miklós (Iskolakultúra, 2011)
A látszat, a külső ellenére rendkívül érzékeny, okosan jóindulatú, segítőkész és hatalmas tudású ember volt. Szorgalma, tudásvágya, ismeretei juttatták el a világ egyedi szemléletéhez. Minden szavának súlya volt, szigorú, de az ellenvéleményeket is figyelembe vevő gondolkodása az egyén szabadságának, alkotásvágyának szabad utat engedett, a „prudentia” elvét valló megfontolásaival azok kibontakozását jelentősen gazdagította. Olyan ember volt, aki holtáig tanult. A materialista tudományok mellett, saját bevallása szerint, elkezdte tanulmányozni az egyházi dogmákat, előírásokat, doxákat is.