Bevezető - Dobos, István (Iskolakultúra, 2011)
Jelen összeállításunk tanulmányai eredetileg előadásként hangzottak el a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és a Kolozsvári Egyetem szervezésében Határátlépések címmel megrendezett III. nemzetközi doktorjelölt konferencián 2010. augusztus 26–27-én Kolozsvárott. A nagy érdeklődéssel kísért tudományos esemény előzményeként elmondható, hogy a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság vezetősége folyamatossá kívánja tenni a szakmai munkát a kongresszusok közötti időszakokban. Ennek érdekében 2005-ben doktorjelöltek előkongresszusa előzte meg a VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust A magyarságtudomány műhelyei. Doktoriskolák konferenciája címmel Budapesten, 2005-ben. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hívtuk létre, s 2008-ban A magyarságtudományok önértelmezései című konferenciánkkal folytattuk, amelynek anyaga elérhető elektronikus könyv formájában. (1)