A szakképzés és a munkaerőpiac összehangolásának nemzetközi példái - Szanyi-F., Eleonóra (Iskolakultúra, 2011)
Az Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) olyan nemzetközi szervezet, amely eredeti célja, a gazdaság fejlesztése mellett figyelemmel követ más társadalmi folyamatokat is; ezen kiemelt területek egyike az oktatás. Középszintű, valamint felnőttoktatással foglalkozó részlege 2007-ben Learning for Jobs néven útjára indított egy tanulmánysorozatot, amelynek célja az volt, hogy a tagországok szakképzésének rendszerét áttekintse, felhívja a figyelmet a közös problémákra és a lehetséges megoldásokra. A projekt eredményeként 17 országjelentés született, amelyekben a nemzeti szakképzési rendszerek legfontosabb kihívásaira mutatnak rá, valamint 2010-ben publikálták a sorozat összefoglaló kötetét is. (1, 2)