Bántalmazás a középiskolában - Hajdu, Gábor; Sáska, Géza (Iskolakultúra, 2011)
Az iskolában éppen úgy fellelhető az agresszió, mint az iskolát ölelő világban, közüggyé Magyarországon mégis 2008 márciusa végén vált, amikor egy VIII. kerületi gimnáziumban egy diák megalázta, megszégyenítette öreg fizikatanárát. Noha korábban is megjelentek hasonló tartalmú hírek – egy Mauglinak nevezett romániai cigány ebadta tettei vagy egy végzetes diákverekedés –, csak ez az eset fordította a figyelmet az iskolai erőszak ügyére, és vált a napilapok gyakori, de különféleképpen értelmezett témájává.