A nexustól a textusig : Hajnóczy Péter: Temetés című novellájának értelmezése - Hoványi, Márton (Iskolakultúra, 2011)
1977-ben, Nádas Péter mára klasszikussá vált aparegényével, az Egy családregény végével azonos évben írja meg Hajnóczy Péter a Temetés című, apa-fiú viszonyt ábrázoló novelláját, amely négy évvel később a Jézus menyasszonya című kötetében az első elbeszélésként szerepel. Az utóbbi momentumot azért kell megemlíteni, mert – meglátásom szerint – a Hajnóczy által utolsóként sajtó alá rendezett prózakötet elvszerűen átgondolt kompozícióval rendelkezik, ami azzal jár, hogy az önálló kötetbeli szövegvilágban a szövegek nemcsak felidézik, de értelmezik is egymást. A halálnak, szenvedélybetegségnek és az emberi kapcsolatoknak az életműben többször is felbukkanó témáit ebben az írásában is játékba hozza a szerző.