Tropologikus működésmód Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regényében - Érfalvy, Lívia (Iskolakultúra, 2011)
Kosztolányi első regénye, a könyv alakban 1922-ben megjelent Nero, a véres költő tematikájából adódóan elkülönül a szerző többi regényétől. Egyik legkorábbi méltatója, a német kiadáshoz előszót író Thomas Mann (2003, 612–613. o.) császár- és művészregényként határozta meg a regény műfaját, rámutatva a mű két lényegi vonására, a történelmi kontextusra és a művészi identitás problematikájának központi szerepére.