A napló Mészöly Miklós írásművészetében - Bovier, Hajnalka (Iskolakultúra, 2011)
A fenti Mészöly-idézet jól rávilágít arra az eddig kevéssé tárgyalt tényre, hogy a napló műfaja mennyire meghatározza Mészöly gondolkodásmódját, írásművészetét. A problémafelvetés azért is indokolt, mivel mind a szépirodalmi művekben, mind az esszékben, mind pedig a Műhelynaplókban (Mészöly, 2007) felbukkannak ennek a műfajnak az utalásai. Ugyanakkor az életmű naplókra vonatkozó hivatkozásait végigtekintve fontos megállapítani azt is, hogy ez nemcsak a hagyományos műfaji értelemben vett, vagyis a biográfiai kategóriát fedi le, hanem Mészöly sokkal tágabb jelentésben használja, ugyanis naplónak nevezi az alkotói munkához készített feljegyzéseket, előmunkálatokat is, hivatkozik például Bergson vagy Camus ilyenfajta naplóira.