A munkaerőpiaci kihívásoknak való megfelelés érvényesítése a szakképzésben - Csehné Papp, Imola (Iskolakultúra, 2011)
Magyarországon a kiváló természeti adottságokból kifolyólag a mezőgazdaság tradicionális tevékenységnek számít. Az ágazat nemzetgazdasági súlya azonban jelentősen csökkent, ami kihat az agrárképzésbe jelentkezők számára, összetételére és a tőlük elvárható követelményekre. Míg a rendszerváltás előtt tanult diákok szinte biztosra vehették, hogy a végzés után egy nagyüzemben állás és karrier lehetősége vár rájuk, addig napjainkban ezt csak kevesek tudhatják magukénak. A mezőgazdasági ágazatban szerény az új beruházók száma és a beruházások volumene, a munkaerőpiacra inkább a munkaerőkínálat, semmint az igény a jellemző.